Pomůcky pro ochranu zraku, jaké jsou možnosti?

Publikováno

26. Dubna 2016

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Ochranné pracovní pomůcky všeho druhu jsou v mnoha provozovnách dokonce zákonnou nutností. Chránit bychom se však měli i při práci v domácí dílně či garáži, kde na to někteří bohužel zapomínají.

Dovedete si představit život bez zraku? Víte, že často bez použití ochranných pracovních brýlí velmi riskujete? U některých povolání je použití ochranných pracovních pomůcek dokonce ze zákona povinné, jindy, jako třeba při práce na zahradě, v dílně či garáži, by nás jejich použití ani nenapadlo. Což je ovšem chyba. Zrak je mimořádně důležitým smyslem, pokud není v dobré kondici, je většina pracovních a volnočasových aktivit bohužel zcela nemožná. Kdy použít pracovní pomůcky , vám představí následující článek.

Kukly, štíty nebo ochranné brýle

Riziko poranění je zvláště u některých prací hodně velké, kupříkladu svářeči proto nosí kukly a štíty, při práci se dřevem jsou potřeba alespoň ochranné brýle, ideálně pak ochranné štíty. Právě ochranné brýle mají mnoho možností využití, druh od druhu se liší jejich tvar nebo celková konstrukce. Infračervené záření, oslnění, tepelně mechanické či chemické nebezpečí, před vším je nutné se v případě potřeby adekvátně chránit, zdraví máme totiž jen jedno.

Ochranné brýle na domácí kutění

K poranění očí může dojít takřka při jakékoliv práci, nebezpečí číhá především při domácích pracích všeho druhu, kde nejsme až tolik obezřetní jako třeba v práci. Drobné říznutí se zahojí snadno, poranění oka už je podstatně vážnější záležitostí a je třeba mu všemi prostředky předcházet. Oko si můžeme poranit i na zahradě, stačí méně obratná manipulace s rostlinami, které mají poněkud ostřejší okraje nebo dokonce trny. Ochranné brýle ochrání i před nepříjemnostmi typu létajících zrnek zeminy a samozřejmě i snad před všudypřítomným prachem. A toxické postřiky proti hmyzu? Tam je nutná nejvyšší opatrnost.

Pokud i vy rádi pracujete nebo kutíte doma na zahrádce, v dílně nebo kdekoli jinde, nezapomínejte na dostatečnou ochranu vašeho zraku!

Svářečské brýle a ochranné štíty pro profesionály

Určitá povolání potřebují ochranné brýle doslova z principu. Řeč je samozřejmě o svářečích. Svářečské brýle jsou speciálně upravené tak, aby dostatečně ochránily vaše oči před nebezpečným zářením - jsou tedy opatřeny tmavými ochrannými skly. Nejčastěji jsou k vidění , které chrání de facto celou hlavu. V nabídce prodejců však najdete i speciální svářečské brýle, které kryjí pouze oči a část okolo nich. V chemickém průmyslu zase hrozí nebezpečí poleptání očí žíravinou, zde se využívají ochranné štíty. Velkým rizikem je pak i broušení kovů, kde opět využijete ochranný štít nebo speciálně upravené ochranné brýle. Ochranu proti rychle letícím třískám všech velikostí potřebují přirozeně i lesní dělníci. Pro tyto případy jsou v nabídce prodejců drátěné ochranné štíty.

Co musí ochranné brýle splňovat

Mezi základní nároky na ochranné brýle se řadí zdravotní nezávadnost a samozřejmě i účinná ochrana před všemi nástrahami, které čekají při práci v zaměstnání, na zahradě nebo v dílně. Ochranné brýle se rovněž musí plně přizpůsobit svému nositeli, jinými slovy, být co nejvíce ergonomické.

A jaké značky ochranných brýlí, štítů a kukel upřednostňovat? Mezi osvědčené se řadí například značka 3M, Červa, Fridrich a Fridrich, I-spector, JSP nebo česká Okula.

Pro ukázku jsme pro vás vybrali pár produktů, které můžete zakoupit od českého dodavatele TOMIS CZ v e-shopu www.tomiscz.cz.

Ochranné brýle

Ochranné štíty

Ochranné svařovací kukly

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Ostatní   |   08. Června 2022   |  BezpečněDoPráce

Jak vybrat správnou čelovku

Jsou práce nebo situace, kdy si potřebujeme na činnost posvítit. Ať už je to ve dne ve s..

Číst více

Obory   |   08. Března 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete v úklidových službách? Nezapomeňte se chránit pomocí ochranných pomůcek

Přestože se to na první pohled nemusí zdát, během uklízení vám reálně hrozí hned několik..

Číst více