Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Publikováno

18. Prosince 2023

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Pokud pracujete v lese s motorovou pilou, nebo jiným způsobem opracováváte dřevo, potřebuje vhodné oblečení, které vás ochrání před případnými riziky vašeho povolání. Úkolem pracovních oděvů pro lesníky je chránit před pořezáním, škrábanci a jinými zraněními. 

Jaké pracovní oděvy jsou vhodné pro lesníky 

Nejvhodnějšími oděvy pro lesníky jsou speciální neprořezné pracovní oděvy, které svým unikátním vláknem mohou v případě kontaktu s motorovou pilou okamžitě zastavit její řetěz. Touto technologií jsou vybaveny neprořezné montérky, kalhoty s laclem i bez laclu a bundy. Všechny lesnické oděvy by měly obsahovat reflexní prvky, aby byl lesník vidět za každé situace a za každého počasí.

Pracovní obuv vhodná do lesa

Lesnické boty jsou základem celého oděvu. Pro práci v lese se nejvíce hodí pevná kotníková obuv, která poskytuje výbornou ochranu, dostatečnou oporu při chůzi po nerovném povrchu a zpevňuje kotník. Obuv by měla obsahovat vyztuženou špici, bez které se lesník ani dřevorubec neobejde. 

Pro práci v lese je klíčová certifikovaná obuv podle bezpečnostní normy EN ISO 20345:2012, která má vyztuženou špičku ocelí nebo jiným materiálem. Ochranná obuv s tužinkou chrání před nárazem energií 200 J a stlačení silou 15 kN, což je váha přibližně 1 500 kg.

Správná obuv určená pro pracovníky v lese má uzavřenou patu, tlumí nárazy při chůzi, má podešev, která chrání před propíchnutím a je voděodolná. Musí také bezpodmínečně chránit proti proříznutí pilou.  

Doplňky, na které by neměl zapomínat žádný lesník 

Velmi důležitým pracovním doplňkem každého lesníka by měly být kvalitní rukavice. Lesnické protipořezové rukavice chrání prsty a dlaně před ošklivým pořezáním. Kovové, kožené, kombinované, bavlněné či textilní rukavice jsou vhodné pro jakoukoliv jinou práci se dřevem, aby se předešlo odřeninám či zaraženým třískám. 

Další doplněk, který bychom měli využívat při práci se dřevem jsou ochranné pracovní brýle, kukly a ochranné masky, které nás chrání před prachem a odletujícími třískami a pilinami. Klíčová pro lesníky je také ochrana dechu pomocí respirátorů nebo speciálních masek.

Ochrana sluchu je důležitá v případě nadměrného hluku, který může vznikat při práci s pilou. Je proto vhodné používat špunty do uší nebo chrániče s tlumením hluku o intenzitě 20 - 30 dB. Mušlové chrániče dokáží tlumit hluk i nad 80 dB. Pracovní přilba chrání hlavu před padajícími větvemi nebo dalšími nebezpečími. 



Sdílet:

Autor

BezpečněDoPráce

Oblíbené články

Kategorie

Obory19
Rukavice8
Obuv13
Oděvy29
Ostatní32

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   10. Února 2022   |  BezpečněDoPráce

Pozor, padá! Na co nezapomínat při rizikovém kácení stromů

Běžné směrové kácení zvládne relativně dost lidí svépomocí. Na rizikové kácení a prořezá..

Číst více