Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 

Publikováno

29. Prosince 2023

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

V pracovním prostředí, ve kterém se pohybují elektrikáři, hraje klíčovou roli prevence pracovních úrazů, která spočívá nejen ve znalosti správných postupů a technických aspektů práce, ale i ve správném výběru a používání vhodných ochranných pomůcek. Každý elektrikář čelí mnoha potenciálním rizikům spojeným s manipulací s elektřinou a elektrickými zařízeními, a proto je nezbytné věnovat pozornost bezpečnosti a ochranně. 

Jak předejít rizikům při práci pod napětím? 

Rizika úrazu v elektrikářském pracovním prostředí vyžadují pečlivě zvolené ochranné prvky, zejména při práci pod napětím. Zajištění bezpečnosti pracovníků vyžaduje správný výběr ochranných pomůcek a dodržování bezpečnostních standardů. 

Mezi klíčové ochranné prvky patří latexové izolační rukavice. Je nezbytné vybrat vhodný typ podle předpokládané úrovně napětí, dbát na neporušenost rukavic a pravidelně kontrolovat jejich trvanlivost. Doporučuje se používat kožené vrchní rukavice jako další vrstvu ochrany. 

Pro komplexní ochranu při práci pod napětím je nezbytné mít silné antistatické rukavice a ochrannou přilbu se štítem. Komplexní ochrana proti elektrickému oblouku se týká také spodního prádla, oděvu i obuvi. 

V případě antistatické obuvi je potřeba vybírat takovou, která splňuje normy a má správné vlastnost. Elektrikářské boty mají následující označení: 

  • symbol P = vodivá obuv s elektrickým odporem nižším než 100 kOhm, 
  • symbol A = antistatické boty, kde elektrický odpor musí být mezi 100 kOhm a 1 000 MOhm (označení S1, S2 nebo S3), 
  • symbol I = izolační obuv, přičemž třídy O a OO označují úroveň izolace. 

Bezpečnost při práci ve výškách

Práce ve výšce s sebou nese riziko pádu, což vyžaduje adekvátní ochranná opatření a speciální vybavení. Mezi klíčové ochranné prostředky používané při práci ve výškách patří polohovací pásy, postroje, tlumiče pádu a další speciální pomůcky.

Polohovací pásy a postroje umožňují pracovníkům bezpečný pohyb ve výškách. Tyto pomůcky se upevňují na tělo, poskytují pevné spojení s kotvou a minimalizují riziko pádu. Tlumiče pádu pomáhají absorbovat energii pádu a snižují tlak na tělo pracovníka. 

Je nezbytné dodržovat bezpečnostní postupy a normy týkající se práce ve výšce a používání ochranných prostředků. Pravidelná údržba těchto zařízení je klíčovým krokem k zajištění maximální účinnosti a bezpečnosti při práci ve výšce. 

Ochrana při explozích, požárech a popáleninách 

Prevence proti explozím, požárům a popáleninám je nezbytná a vyžaduje použití vhodného vybavení a zařízení v souladu s evropskou směrnicí ATEX (ATmosphere EXplosive). Při ochraně proti výbuchu má směrnice ATEX 94/9/EC přednostní postavení a je nezbytné ji pečlivě dodržovat, přičemž má přednost před směrnicí o strojních zařízeních. 

Nehořlavé oblečení, které je navržené pro ochranu před požáry, musí splňovat normu EN ISO 11612:2008. Tato norma upravuje požadavky na odolnost oblečení vůči teplu a ohni a poskytuje tak účinnou ochranu před riziky spojenými s teplotními faktory. 

Pro ochranu před tepelnými účinky elektrického oblouku je klíčová norma EN ISO 61482:2009, kterou musí elektrikářské oblečení také splňovat. Tato norma stanovuje požadavky na odolnost proti tepelným účinkům elektrického oblouku. 

Nabídka antistatického oblečení je široká a nabízí například antistatické rukavice, antistatické montérky či antistatickou bundu. Nabízené antistatické nehořlavé pracovní oděvy splňují všechny důležité normy.

Sdílet:

Autor

BezpečněDoPráce

Kategorie

Obory19
Rukavice8
Obuv13
Oděvy29
Ostatní32

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy   |   30. Dubna 2020   |  BezpečněDoPráce

ESD oděvy vám poskytnou účinnou ochranu před elektrostatickými výboji

Řada profesí vyžaduje speciální ochranné pracovní oděvy. Jednou z kategorií tohoto obleč..

Číst více

Oděvy   |   29. Ledna 2016   |  BezpečněDoPráce

Antistatické oděvy a pomůcky pro elektrikáře

Práce elektrikáře je jednou z velmi nebezpečných prací a k jejímu vykonávání je třeba bý..

Číst více