Maximální ochrana díky jednorázovým pracovním oděvům

Publikováno

03. Června 2021

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Kromě klasických ochranných pomůcek určených k opakovanému použití se v některých případech hodí mít po ruce i jednorázové ochranné pracovní oděvy, které po použití jednoduše vyhodíte. Nemusíte tak řešit problém s hygienou, čištěním a skladováním použitých ochranných prostředků. 

Dneska už rozhodně neplatí, že by jednorázové pomůcky byly méně kvalitní. Pokud jsou certifikované, musí splňovat stanovené standardy. Běžně se používají v , zemědělství, , v průmyslové výrobě a dalších odvětvích.

V posledních měsících se hodně mluví především o v podobě respirátorů a ústenek, ale mezi ochrannými pomůckami naleznete i jednorázové overaly, jednorázové návleky na paži, návleky na obuv, ochranné pláště a rukavice z různých materiálů. 

Jednorázové overaly pro dokonalou ochranu

Jednorázový overal si lehce a rychle oblečete přes svůj , takže se nemusíte kompletně převlékat. Většinou se prodává se zipem v přední části, ale na trhu naleznete i další varianty. Důležité však je, že jednorázové overaly vás spolehlivě ochrání před různými riziky. Podle vaší potřeby si můžete vybrat jednorázový ochranný overal s kapucí, se speciálními návleky na obuv nebo v antistatickém provedení. 

Jednorázové overaly jsou pochopitelně k dostání v mnoha velikostech, aby dokonale seděly na každou postavu, a v řadě barev. Například u renomovaného prodejce ochranných pomůcek TOMIS CZ najdete různé velikosti jednorázových overalů - od velikosti M až po 3XL.

Jednorázové návleky na obuv jako dodatečný ochranný prvek

Tuto jednorázovou ochrannou pomůcku asi moc dobře znáte z návštěv v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, kde brání před zanesením infekce do sterilního prostředí. Jednorázové návleky na však mají mnohem širší spektrum využití. Slouží jako skvělá ochrana před proniknutím nebezpečných látek směrem dovnitř i ven. 

Na trhu se nachází celá škála jednorázových návleků na obuv od mnoha značek a z různých materiálů. Stačí se kouknout do bohaté nabídky a vybrat si takové, které vám budou vyhovovat. Dokonce se dnes už vyrábí i speciální ochranné návleky na obuv s protiskluzovou úpravou.

Ochranné návleky na obuv můžete používat samostatně nebo například v kombinaci s jednorázovým overalem.

Jednorázové ochranné pláště 

V moderních provozech se používají jednorázové ochranné pláště, které najdou uplatnění nejen ve stravovacích zařízeních, ale i ve výrobních a průmyslových závodech. 

K dostání jsou v různých velikostech i provedeních. Jednu vlastnost mají však všechny jednorázové ochranné pláště stejnou. Nemusíte se zabývat čištěním a skladováním použitých plášťů. Zkrátka je použijete, vyhodíte a poté si můžete vzít nové.

Nároky na hygienu jsou v některých provozech opravdu vysoké, takže jednorázové ochranné pláště určitě oceníte.

Jednorázové návleky na paži 

Použití návleku na paži je velice jednoduché. Stačí nacvičený pohyb a už máte ruku doslova v rukávu, jak se často říká. Jednorázový návlek na paži je výborná a lehká ochranná pomůcka, která se postará, aby bylo vaše předloktí v dokonalém bezpečí. 

Rukávníky můžete používat samostatně, ale často se kombinují s jednorázovými .  

Jednorázové rukavice 

Kdybyste porovnávali jednorázové rukavice pouhým pohledem, mohlo by se vám zdát, že jsou všechny v podstatě stejné. Opak je pravdou. Na trhu naleznete pro ochranu rukou z různých materiálů. Nejčastější to jsou:

  • Vinylové rukavice
  • Nitrilové rukavice
  • Latexové rukavice 

Každé z nich mají svá specifika, takže se hodí do různých situací. Při výběru si dejte pozor především na pevnost v tahu, propustnost a odolnost proti oděru nebo propíchnutí.

Jak vybírat jednorázové ochranné oděvy?

Ochranné pomůcky musí pokaždé především přiměřeně chránit před potenciálním nebezpečím. Určitě je na místě nakupovat pouze od ověřeného prodejce, abyste měli jistotu, že si pořizujete opravdu spolehlivé a funkční ochranné prostředky.

Při výběru jednorázových oděvů musíte brát v potaz:

  • Kdo bude jednorázový oděv nosit?
  • Co bude uživatel jednorázového oděvu dělat?
  • Kde bude jednorázový ochranný oděv používán?

To ale rozhodně nejsou jediné věci, které musíte při výběru jednorázových oděvů zohlednit. Záleží na mnohem více proměnných. Správnost výběru si určitě ověřte u vašeho prodejce.

Před použitím jednorázových ochranných oděvů se pokaždé přesvědčte, že produkt nevykazuje žádné poruchy a poškození. I když máte pouze podezření, že výrobek není v pořádku, raději ho vyměňte za jiný. Pouze tak zůstanete v bezpečí.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Ostatní   |   08. Června 2022   |  BezpečněDoPráce

Jak vybrat správnou čelovku

Jsou práce nebo situace, kdy si potřebujeme na činnost posvítit. Ať už je to ve dne ve s..

Číst více

Obory   |   08. Března 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete v úklidových službách? Nezapomeňte se chránit pomocí ochranných pomůcek

Přestože se to na první pohled nemusí zdát, během uklízení vám reálně hrozí hned několik..

Číst více