Zamysli se nad bezpečností a buď vidět – reflexní oděvy

Publikováno

26. Května 2017

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

V mnoha zaměstnáních, především pak v těch, kde se pracuje venku, je důležité dbát na svoje bezpečí i pomocí pracovních oděvů s reflexními prvky. Reflexní oděvy ale využijete i ve volném čase, např. při chůzi v noci, kdy potřebujete, aby vás viděli řidiči projíždějících vozidel.

Do kategorie reflexních patří celá řada produktů – jedná se např. o reflexní vesty, reflexní bundy, reflexní mikiny, reflexní trička, reflexní kalhoty i montérky, čepice nebo reflexní . Objednat si dá i speciální reflexní , mezi doplňky pak řadíme např. samostatné reflexní pásky.

Reflexní oblečení využijete v různých profesích

Povolání, v nichž se vám reflexní oděvy budou hodit, nebo jsou přímo vyžadovány, je celá řada. Jedná se např. o práce ve stavebnictví, v lesnickém průmyslu, v logistice, na nádraží, na letišti, ve skladech a v mnoha dalších místech, kde je potřeba, abyste byli dobře vidět. V některých případech pak nařizují přímo zákony a dané oblečení tak musí splňovat požadované normy.

Oděvy s reflexními prvky se hodí do každého počasí

Reflexní pracovní oděvy jsou vhodné do jakéhokoli počasí, vybrat si je můžete z širokého sortimentu – od letních kousků, jako jsou reflexní trička a kraťasy až po , jako např. reflexní bundy, reflexní čepice nebo teplé reflexní kalhoty s podšívkou.

Jak vybrat vhodné reflexní oděvy?

Při nákupu nového reflexního oblečení dbejte důraz zejména na to, v jakém prostředí jej budete využívat a za jakých podmínek. Je třeba myslet i na různé speciální vlastnosti, jako je nehořlavost, , vlastnosti, odolnost vůči chemikáliím apod. Pokud si nejste jistí, raději se před nákupem poraďte .

Reflexní oděvy musejí splňovat přísné normy – tento fakt rozhodně nepodceňujte

Aby pracovní oděvy mohly být označeny jako reflexní, musejí splňovat normu EN471. Jedná se o normu, jež rozděluje tyto oděvy do tří základních tříd – pojďme se jen stručně podívat na to, jaký je mezi nimi rozdíl:

Třída 1 – nejnižší úroveň, reflexní materiály nesmí mít povrch menší než 0,10 m2, podkladový fluorescentní materiál nesmí mít povrch menší než 0,14 m2. Zároveň jsou tyto oděvy vhodné pouze pro zaměstnance v provozu, kde vozidla projíždějí rychlostí maximálně 30 km/h.

Třída 2 – střední úroveň, reflexní materiály nesmí mít povrch menší než 0,13 m2, podkladový fluorescentní materiál nesmí mít povrch menší než 0,50 m2. Zároveň jsou tyto oděvy vhodné pouze pro zaměstnance v provozu, kde vozidla projíždějí rychlostí maximálně 60 km/h.

Třída 3 – nejvyšší úroveň, reflexní materiály nesmí mít povrch menší než 0,20 m2, podkladový fluorescentní materiál nesmí mít povrch menší než 0,80 m2. Zároveň jsou tyto oděvy vhodné pro zaměstnance pracující na silnicích nebo kolejištích s alespoň částečným provozem.

Jednotlivé normy pak mimo jiné stanovují i další pravidla – např. počet a rozmístění reflexních prvků atd. Kromě horizontálních by oblečení mělo mít i vertikální prvky.

TOMIS CZ nabízí nejširší výběr oděvů s reflexními prvky

Potřebujete si koupit nové reflexní oblečení nebo doplňky pro sebe či pro Vaši firmu? Široký výběr kvalitních oděvů s reflexními prvky naleznete v internetovém obchodě společnosti TOMIS CZ, která se specializuje na prodej a distribuci pracovního oblečení a vybavení. V nabídce jsou nejkvalitnější reflexní oděvy od předních značek, jako jsou Červa, CRV, Australian Line, Delta, Vektor, Sioen nebo Fridrich a Fridrich. Jejich e-shop najdete na adrese www.tomiscz.cz, navštívit můžete i podnikovou prodejnu v Příbrami.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Oděvy   |   12. Července 2022   |  BezpečněDoPráce

Braňte se proti úpalu a úžehu v práci - pomoci může vhodný pracovní oděv

Horké počasí je nepříjemné. Zvlášť, pokud se nemůžeme schovat a pracujeme venku. Jak se ..

Číst více

Ostatní   |   10. Února 2022   |  BezpečněDoPráce

Pozor, padá! Na co nezapomínat při rizikovém kácení stromů

Běžné směrové kácení zvládne relativně dost lidí svépomocí. Na rizikové kácení a prořezá..

Číst více