Nezapomeňte si při práci chránit zrak!

Publikováno

02. Února 2021

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Přestože podceňovat rizika se nevyplácí, spousta z nás to pravidelně dělá a ochranné pomůcky při práci nepoužívá. Přesně z toho důvodu dochází v domácím prostředí k celé řadě nepříjemných poranění. Přitom si stačí nasadit pracovní ochranné pomůcky včetně kvalitních ochranných brýlí a riziko úrazu snížíte na minimum.

V současné době není důvod pokoušet štěstí. Na trhu se nachází celá řada pracovních a ochranných pomůcek, takže si bez problémů vyberete takové, které vám dokonale sednou a nebudou vás omezovat ani při práci v extrémních podmínkách. Třeba za horkého léta nebo mrazivého zimního večera. Zavítejte třeba na e-shop nebo do kamenné prodejny Tomis CZ, kde vám s výběrem i nákupem poradí, protože prodej ochranných pracovních pomůcek mají v malíku.

Proč je dobré chránit si zrak v dílně i na zahradě?

Pokud vás zasáhne větev do nohy, tak se většinou nic hrozného nestane. Při běžné práci kolem domu ale mohou nastat i mnohem horší situace, kdy už se kvalitní ochranné pomůcky skutečně hodí.

Pro reálný příklad ze života nemusíme chodit daleko. Stačí, když budete sekat trávu a od sekačky odletí kamínek špatným směrem. Pokud vás zasáhne do oka, může dojít k vážnému poranění. Podobné neštěstí se může stát i při řezání nebo broušení dřeva. byste měli mít nasazené také při rutinní práci v dílně.

Nikomu asi nemusíme zdůrazňovat, že zranění očí je velice bolestivé. Poškození oka navíc může být i přes veškerou snahu lékařů trvalé. Opravdu chcete riskovat?

Kde dochází k poranění oka?

Za poranění oka může často podcenění situace. „Při práci okolo domu se mi přece nemůže nic stát,“ říká si spousta lidí. Přitom bez kvalitních ochranných brýlí stačí chvilka nepozornosti a kamínek, tříska nebo železná špona způsobí bolestivé problémy.

Nechráněné oko může snadno poranit také prach při míchání betonu, písek nebo prach ze zdiva. Proto je na místě nasadit ochranné brýle i při stavbě nebo rekonstrukci domu.

Kvalitní brýle ochrání oko také před plyny ze svařování, lepidlem, párou, kouřem, vysokým tlakem vody nebo před ultrafialovým, infračerveným nebo laserovým zářením. V různých výzkumech se dočtete, že až v 90 % případů vás před zraněním oka ochrání vhodné brýle.

Jak vybrat správné ochranné brýle?

Jak asi správně tušíte, ochranných brýlí existuje hned několik druhů. Proto je důležité si vybrat ty pravé pro konkrétní činnost, na kterou se chystáte. Pro lidi se zrakovou vadou je dobré zmínit, že dnes už v nabídce naleznete i dioptrické ochranné brýle.

Při výběru je nejdůležitější, aby vám brýle dokonale seděly na obličeji. Měly by mít také pevný tvar a konstrukci.

Tipy na prověřené ochranné brýle pro všestranné využití

TIP 1: Ochranné brýle 3M 284 kouřové

Oblíbené brýle s ochrannou vrstvou proti poškrábání a zamlžování jsou k dostání v šesti variantách: čiré, žluté pro zvýšení kontrastu při slabém osvětlení, kouřové skvěle ochrání před oslněním od slunce, světle zlaté zrcadlové využijete při práci uvnitř i venku, IR5 se hodí pro svařování plynem a s červenooranžovými se nemusíte bát ani intenzivního modrého světla.

TIP 2: Ochranné brýle 3M 2800 čiré

Tento model brýlí váží pouhých 38 g, takže je na sobě ani neucítíte. Sklíčka jsou vybavená ochrannou vrstvou proti poškrábání a univerzální provedení ochranné pomůcky dovoluje nošení společně s dioptrickými brýlemi. O maximální pohodlí při nošení se postarají měkké stranice s nízkým profilem. 

Jak správně pečovat o ochranné brýle?

Kvalitní ochranné brýle vám budou dobře sloužit několik let. Přestože se jedná o ochrannou pomůcku, chovejte se k nim podobně jako ke klasickým brýlím. Běžné čistění provádějte výhradně pod tekoucí vodou. Pro odstranění větších nečistot můžete použít také saponát. Určitě se ale nesnažte nečistotu seškrábnout silou ani ostrým předmětem. Tím by mohlo dojít k nevratnému poškození brýlí. Nakonec ochranné brýle přeleštěte speciální utěrkou z mikrovlákna.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Ostatní   |   08. Června 2022   |  BezpečněDoPráce

Jak vybrat správnou čelovku

Jsou práce nebo situace, kdy si potřebujeme na činnost posvítit. Ať už je to ve dne ve s..

Číst více

Obory   |   08. Března 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete v úklidových službách? Nezapomeňte se chránit pomocí ochranných pomůcek

Přestože se to na první pohled nemusí zdát, během uklízení vám reálně hrozí hned několik..

Číst více