Modré světlo namáhá oči i poškozuje buňky. Jak se proti němu chránit?

Publikováno

11. Ledna 2022

Čas čtení

5- 6 minut

Sdílet:

Modré světlo je od narození v nejrůznějších formách součástí našich každodenních životů. Apriori sice nejde o něco špatného, nicméně – jak už to tak bývá –, škodlivost záření se odvíjí od jeho původu, formy a intenzity.

Odlišně na lidské tělo působí modré světlo pocházející z přírodního zdroje a jiné důsledky vyvolává modré světlo se zdrojem v mobilech, tabletech, televizích, monitorech počítačů a jiných digitálních zařízeních. Víte, co je to modré světlo, kdy se vystavujete jeho záření a jak se chránit, abyste se vyhnuli poškození buněk, zraku a dalším nežádoucím účinkům? Brýle s blokátorem modrého světla nejsou jediným řešením. 

Modré světlo: Co to je a odkud vyzařuje?

Červená, oranžová, žlutá, zelená a modrá. Paprsky rozmanitých odstínů těchto barev dohromady tvoří sluneční svit, označovaný též jako ono notoricky známé „bílé světlo“. Paprsky dílčích barev mají různou vlnovou délku a liší se množstvím v nich obsažené energie. Zatímco odstíny v červeném spektru mají kvůli delším vlnovým délkám méně energie, paprsky v modrém spektru charakterizují kratší vlnové délky, a tím pádem i více energie. 

Díky existenci modrého světla jsme od přírody schopni rozpoznat noc a den. Současně modré světlo v pozitivním slova smyslu:

  • vyrábí spánkový hormon melatonin a reguluje jeho množství v těle,
  • tlumí či podporuje pozornost a bdělost,
  • umožňuje nám rozpoznat noc a den.

Modré světlo hraje klíčovou roli při regulaci přirozeného střídání stavů spánku a bdělosti (tzv. cirkadiánního cyklu). Je-li tělo vystaveno modrému světlu během dne, napomáhá to udržení cyklu. Na druhou stranu, před spánkem může modré světlo cyklus narušit a ve výsledku se postarat o nehezké potíže, jako jsou zítřejší únava nebo krátkodobá i dlouhodobá nespavost. Doporučení, že je lepší si před spaním přečíst pár stránek v knížce než koukat hodinu do telefonu či na film, proto neberte na lehkou váhu.

Samozřejmě vždy záleží, v jakém množství a intenzitě jste záření modrého světla vystaveni. Mnoho z nás prakticky celou pracovní dobu pracuje na počítači nebo s jinými digitálními zařízeními, a naše tělo tak dostává pořádný záhul již v „povinné části dne“. Když poté přičteme, že i při mimopracovních aktivitách čím dál tím častěji namáháme oči sledováním obrazovky Smart TV, tabletu nebo chytrého telefonu, dostaneme se i na deset a více hodin denně, během kterých se pravidelně vystavujeme modrému světlu. Proti mnoha zdravotním rizikům vás mohou ochránit brýle proti modrému světlu i dodržování jednoduchých zásad.

Jaká zdravotní rizika způsobuje modré světlo?

Jak jsme již zmínili, roli hraje původ, intenzita i doba působení modrého světla. Zatímco lidé pracující venku a trávící ve společnosti počítače, mobilu nebo televize dvě hodiny denně nejspíš žádné zdravotní důsledky ani po letech nepocítí, člověk, který po osmi hodinách v práci strávených koukáním do monitoru ještě pravidelně před spaním sleduje několik hodin televizní vysílání, se může časem dostat do pořádného maléru.

Modré světlo se může negativně projevit jako např.:

  • rozmazané vidění, kdy mají oči problém se zaostřením na vzdálené i blízko situované objekty,
  • bolest očí, která se může ozvat řezáním, pálením či zarudnutím očí, tlakem v očích nebo potížemi s mrkáním,
  • bolest hlavy a související nevolnost, zvracení či nepříjemné napětí krku,
  • potíže se spánkem, které mohou spustit další problémy (deprese, problémy se soustředěním, poruchy trávení apod.),
  • syndrom suchého oka, kdy dochází např. k nadměrné tvorbě slz, zhoršenému vidění, potížím s mrkáním, svědění, pálení nebo řezání v očích atd.

Brýle s blokátorem modrého světla i další prvky vám mohou pomoci zamezit těmto a obdobným obtížím, které způsobuje modré světlo. Jakou roli hraje např. speciální software?

Brýle proti modrému světlu a další tipy, jak se chránit

Musíte v práci pravidelně používat počítač, notebook či tablet a nebo po večerech rádi sledujete seriály? Představuje „čučení“ do telefonu vaši každodenní rutinu? Ptáte se, jak chránit své oči i životní rytmus před nepříznivými vlivy?

Věřte, že i při náročném životním stylu lze při dodržení několika základních pravidel účinně chránit své tělo i základní životní funkce.

Základem je tzv. pravidlo 20-20-20. Dle něj by po každých 20 minutách sledování obrazovky nebo displeje měla následovat alespoň dvacetisekundová přestávka, během které oči odtrhnete od digitálního zařízení a zaostříte na min. 20 metrů vzdálený objekt; můžete se podívat z okna do ulice či zahrady nebo přes open space kancelář zaostřit na kolegu sedícího v opačném rohu místnosti. Mozek i oči v takovém okamžiku změní svoji pozornost, uvolní se a dostanou šanci dále líp reagovat.

Monitory Low-Blue Light

Někteří výrobci digitálních zařízení aktuálně nabízejí monitory, které zamezují únavě těla i očí, potažmo vystavování těla nežádoucímu záření modrého světla. To je dobrá volba.

Brýle na modré světlo

Nejspolehlivější ochranu představují nyní (dioptrické) brýle blokující modré světlo. Oproti běžným dioptrickým brýlím mají navíc na sklech specifickou vrstvu. Z konkrétních modelů si zákazníci oblíbili brýle proti modrému světlu typu Rozelle, Rigi a Coverlite

Rozelle brýle blokující modré světlo (až 38 %!) s ochranou proti UV zářením, mají sportovní design a chlubí se vrstvou, která brýle spolehlivě chrání proti letícím částicím (zejm. těm s nízkou energií), zamlžení a poškrábání.

Brýle na modré světlo Rigi perfektně kombinují výkon, cenovku, aktivní styl a bezpečnost člověka. Mimo nízké hmotnosti (váží pouze 19 g!) se chlubí nízkým profilem a univerzalitou; slušivě padnou mužům i něžnému pohlaví. Navíc je ocení i lidé, kteří současně nosí helmu, sluchátka či jiný chránič sluchu. 

Mezi brýle s blokátorem modrého světla patří také model Coverlite, který vyniká vysokým standardem pohodlí. A to dokonce i v případě, že tyto brýle blokující modré světlo musíte „obléct“ přes dosavadní dioptrické brýle. V současnosti jsou to nejlehčí tzv. „brýle přes brýle“.

Aplikace

Brýle na modré světlo je vhodné kombinovat také se speciálními aplikacemi, které jsou naprogramovány unikátně pro eliminaci světla modrých, škodících odstínů.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Ostatní   |   08. Června 2022   |  BezpečněDoPráce

Jak vybrat správnou čelovku

Jsou práce nebo situace, kdy si potřebujeme na činnost posvítit. Ať už je to ve dne ve s..

Číst více

Obory   |   08. Března 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete v úklidových službách? Nezapomeňte se chránit pomocí ochranných pomůcek

Přestože se to na první pohled nemusí zdát, během uklízení vám reálně hrozí hned několik..

Číst více