Jak správně udržovat pracovní oděvy: naučte se číst symboly

Publikováno

29. Října 2018

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Součástí péče o oblečení nezřídka bývá rovněž údržba pracovní uniformy. I je potřeba prát, žehlit a udržovat v čistotě a reprezentativní podobě, ať už se jedná o montérky řemeslníka nebo šaty zdravotní sestřičky.

Víte však, jak o svůj každodenní outfit zaměstnance pečovat? Pomáhají k tomu symboly, které určují správné zacházení s danou tkaninou podle složení materiálu – jenomže ne každý se v nich vyzná. Proto přinášíme jednoduchý přehled, díky kterému svým věcem prodloužíte životnost i estetickou stránku – a to jak těm pracovním, tak běžným oděvům, které tvoří váš šatník.

Správné praní

Pro někoho běžná činnost, pro druhého čínská vesnice. Aby se oděv nesepral, neztratil na barvě či pevnosti, je důležité sledovat symbol praní na štítku. Ten je zobrazen jako jednoduchá vana naplněná vodou. Pokud v ní vidíte číslo, znáte doporučenou teplotu praní. V případě podtržení pak zbystřete – na pračce navolte mírnější odstřeďování. Značka může být podtržena dokonce dvakrát, pak zapněte i šetrnější máchání – ale neždímejte ručně. Někdy se však setkáte také s rukou ve vaně – tento symbol značí staré dobré ruční praní.

POZOR: Jestliže najdete symbol vany přeškrtnutý, pak by se oděv neměl prát – takový kousek vyžaduje opatrnou manipulaci v mokrém stavu.

Bílá jako nová

Bílé oděvy čas od času musíte vybělit, aby byly opět jako nové. Trojúhelník na štítku hlásí, zda je to možné. Prázdný značí možnost bělení všemi způsoby. Pokud v něm najdete dvě čárky, bělit lze, ale pouze nechlorovanými/oxidačními prostředky.

POZOR: Černý a přeškrtnutý trojúhelník bělení zakazuje – vyhněte se mu, abyste svůj oděv nezničili.

Sušička je pomocník

Poslední léta je v mnoha domácnostech i firmách oblíbená sušička. Ne každý kus oblečení je však možné v ní sušit. Symbolem pro sušení je kolečko ve čtverci. Obsahuje-li znak dvě tečky vedle sebe, je normální sušení v sušičce možné. Jedna tečka říká, že sušit můžete, ale při nižší teplotě.

POZOR: Přeškrtnutý symbol říká, že sušit v sušičce nelze – a toho se držte. Oděv by se mohl poničit nebo srazit.

Jako ze škatulky

Důležitým krokem pro udržení hezkého vzhledu je žehlení. Tento znak pozná každý, protože je jím znak žehličky. Tečky v žehličce udávají teplotu žehlící plochy, kterou můžete použít. Se třemi tečkami můžete žehlit i s plochou o teplotě 200°C. Dvě tečky snižují teplotu na 150°C a jedna na 110°C.

POZOR: V případě přeškrtnuté žehličky nežehlete a nenapařujte (ani neošetřujte oděv párou). Opět by došlo k jeho znehodnocení.

Nechte to na odbornících

Jednou z možností péče o oděvy je rovněž profesionální či chemické čištění. I pro tuto činnost je však důležitý symbol, který udává možné postupy a použití chemických přípravků. Chemické postupy určuje jednoduché kolečko. Jako laika by vás mělo zajímat především přeškrtnuté kolečko plné nebo prázdné. To plné totiž zakazuje profesionální čištění za mokra. Prázdné přeškrtnuté kolečko pak symbolizuje zákaz chemického čištění – skvrny tak nemůžete ani v zařízení, ani doma čistit organickými rozpouštědly. Písmeno udává látky, které je možné použít, podtržení či dvojité podržení pak šetrnost čištění.

TIP: Chcete-li využít služeb profi čistírny, nemusíte nutně luštit, které chemické látky mohou použít. Specialisté symboly dobře znají a vy máte po starosti.

 

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Oděvy   |   12. Července 2022   |  BezpečněDoPráce

Braňte se proti úpalu a úžehu v práci - pomoci může vhodný pracovní oděv

Horké počasí je nepříjemné. Zvlášť, pokud se nemůžeme schovat a pracujeme venku. Jak se ..

Číst více

Ostatní   |   10. Února 2022   |  BezpečněDoPráce

Pozor, padá! Na co nezapomínat při rizikovém kácení stromů

Běžné směrové kácení zvládne relativně dost lidí svépomocí. Na rizikové kácení a prořezá..

Číst více