10 nejčastějších důvodů pracovních úrazů. Jak jim předcházet?

Publikováno

14. Prosince 2020

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Nemusíte být zrovna lehkomyslný člověk ignorující veškeré předpisy, abyste si přivodili pracovní úraz. Dokonce i vteřinová nedbalost jinak svědomitého zaměstnance může mít často tragické následky. Přitom by se jim dalo mnohdy předejít – ať už řádným proškolením pracovníků nebo kvalitními pracovními oděvy. Tady je 10 příčin, které za pracovními úrazy nejčastěji vězí. Jak se jim vyvarovat?

Nervy, stres, únava

Doba je zpovykaná, termíny zakázek nepočkají a stres je všudypřítomný. Pracovník, který je unavený nebo pod tlakem, disponuje zvýšenými předpoklady k tomu, že vlivem stresu a nervů něco zanedbá – ať už jde o pracovní postup nebo ochranu sebe sama. Jde-li o dlouhodobý stav, méně či více vážný pracovní úraz je bohužel v takových případech (zvlášť ve frekventovaných provozech) prakticky jenom otázkou času.

Pády

Stačí chvilka nepozornosti. Zamyslíte se nad víkendovým programem nebo se zakoukáte do obrazovky telefonu, zakopnete a jste na zemi. Není překvapením, že uklouznutí a následné pády patří mezi nejčastější příčiny pracovních úrazů. Přitom by často stačilo, kdyby lidé kromě duchapřítomnosti a zvýšené pozornosti na pracovišti nosili kvalitní s protiskluzovou podrážkou a sledovali okolí.

(Ne)používání ochranných prostředků

Nejde pouze o pracovní obuv, ale a pomůcky obecně. Právě jejich neužívání nebo nesprávné používání patří mezi velmi časté důvody vzniku pracovních úrazů. Důrazně doporučujeme respektovat všechny předpisy bezpečnosti práce i související nařízení. Je navíc klíčové, abyste , bundy, kalhoty, , a další prvky užívali všude, kde je to nařízeno, a přesně takovým způsobem, jako je specifikováno výrobcem. Dbejte na správnou velikost oblečení i obuvi a dodržujte bezpečnostní kategorie, které jsou pro vaše pracovní prostředí předepsané.

Nedisciplinovanost při plnění pracovních postupů

Pracovní postupy se nám často jeví jako zbytečně komplikované a zdlouhavé. Důrazně však doporučujeme řídit se jimi a nesnažit si práci v rozporu s postupy ulehčit – například přeskočením, dle vás „zbytečného“, kroku. Ignorance některé z činností by mohla mít fatální důsledky – ať už na vás, vaše spolupracovníky nebo koncového zákazníka finálního produktu. Máte-li dojem, že by pracovní postup šel zjednodušit, pobavte se o tom se svým nadřízeným a k aplikaci zjednodušeného procesu přistupte až tehdy, když jej máte posvěcený „ze shora“.

Špatné ovládání (ná)strojů

Stroje a nástroje v malých dílnách i rozlehlých továrnách mohou být při nesprávném nebo nedbalém použití nebezpečné a mohou způsobit pracovníkovi pracovní úraz různého stupně – ať už jde o rýpnutí do tváře, pořezání ruky nebo třeba bodnutí do nohy. Přitom je to relativně jednoduché – stroje musí být v zákonných lhůtách podrobovány revizím a pracovníci zase školením, kde se dozví, jak stroje a nástroje používat a jaké ochranné pomůcky při jejich obsluze užívat.

Riziková manipulace

Zvedáte v práci často těžké předměty a obtížně uchopitelná břemena? Pak byste měli zbystřit. Časté zvedání těžkých břemen může mít za následek dlouholeté bolesti nebo zranění v oblasti ramen, krku a zad. Jak se jim bránit? Kromě odborného školení a respektování stanovených pravidel je nutné soustředit se na techniku zvedání, pomoci si ve dvou nebo více lidech či posunout místo nebo úhel zvedání.

Skladové nehody

Samostatnou kapitolou jsou nehody ve skladu a podobných prostorách, kde se kromě zaneprázdněných pracovníků a dělníků pohybují i nákladní vozy a vysokozdvižné vozíky. Naprosto klíčový je v takových objektech dobře padnoucí pracovní oděv s odpovídající kategorií ochrany, helma a reflexní oděvy, aby vás řidiči zmíněných vozidel bezpečně registrovali i za snížené viditelnosti. A pozor – mějte na paměti, že v některých částech skladů často nemají pracovníci co dělat. Bedlivě proto sledujte místní značení.

Špatné osvětlení

Nejsou výjimkou situace, kdy během vyšetřování pracovního úrazu vyjde najevo, že prostor nebyl buď vůbec osvětlený, nebo jen velmi chabě. Špatná viditelnost přitom může stát za celou řadou nepříjemných zranění způsobených zakopnutím, zavrávoráním či pádem na kluzké podlaze nebo ze schodů. Recept je v této souvislosti velmi jednoduchý – stačí osvětlit všechny prostory budovy (včetně jejího okolí), kde se zaměstnanci pohybují.

Pády z výšky

Tento bod asi netřeba podrobně rozvádět. Zkrátka a dobře, pokud vysloveně nemusíte (např. za účelem podání si výše situovaného boxu), výšky nevyhledávejte a nikam zbytečně nelezte. Je-li to nutné, zkontrolujte si, zda máte pořádně nasazené a zavázané boty, oblečené oděvy a případně požádejte o jištění kolegu. Nikam se nenatahujte – raději si pomozte žebříkem, plošinou nebo štaflemi.

Kolegové a nadřízení

Možná se budete divit, ale je to tak. Za řadou pracovních úrazů stojí vedle nešťastných náhod i rvačky a potyčky způsobené mezilidskými konflikty na pracovišti. Více než kde jinde tak na pracovišti platí: neperte se a případným konfliktům, které visí ve vzduchu, se včas snažte předejít komunikací a poklidným řešením problému.

Jak předcházet pracovním úrazům?

A poslední rada na závěr. Klíčovou roli hrají pracovní obuv a pracovní oděvy všeho druhu. Noste vždy takové, které vám velikostně padnou a kategorií bezpečnostních prvků splňují nároky, které na ně klade vaše pracovní prostředí. Opatrnosti a zodpovědnosti není nikdy dost. Zdraví máme jen jedno, tak na to myslete!

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Ostatní   |   08. Června 2022   |  BezpečněDoPráce

Jak vybrat správnou čelovku

Jsou práce nebo situace, kdy si potřebujeme na činnost posvítit. Ať už je to ve dne ve s..

Číst více

Obory   |   08. Března 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete v úklidových službách? Nezapomeňte se chránit pomocí ochranných pomůcek

Přestože se to na první pohled nemusí zdát, během uklízení vám reálně hrozí hned několik..

Číst více