Pracovní oděvy pro kuchaře

Publikováno

26. Října 2015

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Vlastníte luxusní restauraci, tradiční českou hospodu, malé italské bistro či roztomilou kavárnu? Chtěli byste svým zaměstnancům, a to hlavně šikovným kuchařům, díky jejichž jídlu se k vám vaši hosti vracejí, dopřát kvalitní bavlněné oblečení? Není se čemu divit. Vždyť díky dobrým pracovním podmínkám, mezi které patří i pořízení kvalitního a pohodlného oblečení, se mohou vaši zaměstnanci cítit lépe a pohodlněji a dosahovat tak vyšších pracovních výkonů. Přestože byste chtěli pro své zaměstnance udělat co nejvíce, rádi byste pracovní oděvy pro kuchaře dostaly za rozumnou cenu? Pak jste na tom správném místě. V našem článku se totiž dozvíte, jaké kousky, za jakou cenu a na jakém místě najdete.

Jaké kuchařské oblečení na trhu seženete?

se na trhu vyskytují ve dvou různých provedeních. U kuchařů, stejně tak jako u lékařů a zdravotních sester, je pracovní oblečení vyráběno převážně v bílé barvě. Přestože je bílá barva pro tyto obory typická, v dnešní době je možné vystoupit ze zajetých kolejí a sehnat tak atypické oděvy tzv. pepito. To narušuje klasické bílé odění střídavě tmavými a světlými barevnými efekty, jež se střídají ve tvaru kostek.

Co vše na trhu najdete?

Kromě klasického kuchařského kabátu (rondonu) najdete na trhu mnoho dalších méně tradičních kousků.

V nabídkách nejrůznějších prodejců najdete širokou nabídku kuchařských kalhot, a to jak v bílé barvě, tak v designu pepito. Stejně tak můžete vybírat mezi pestrou škálou pokrývek hlavy, tedy čepic (textilních i papírových) či sítěk, které mají zabránit tomu, aby se do zpracovávaných potravin nedostaly vlasy, či šátků. A právě šátky bývají designovou součástí kuchařských stejnokrojů, neboť jsou většinou barevné a představují tak módní ozdobu.

Dále na trhu najdete pestrou nabídku rukavic, blůzek i halenek, rondonů či zástěr, a také bot. Boty, které jsou na trhu nabízeny, jsou většinou bílé ve stylu bot lékařských. Kuchařské, stejně tak jako lékařské boty jsou totiž vyráběny ve stylu pantoflí, jsou opatřeny protiskluzovou podrážkou a větracími otvory. Některé mohou mít dokonce ochranou tužinku ve špičce. Mimo to má tato obuv dobré ortopedické účinky na chodidlo, což kuchaři jistě ocení.

Jak oživit bílé kuchařské oděvy?

Kuchařské pracovní oděvy však nemusejí být pouze všedně bílé. Můžete si nechat vyrobit kuchařské oděvy s potisky a výšivkami na zakázku. Můžete tak mít oděvy s logem vaší vlastní restaurace nebo oděvy se jmenovkami. Pokud vás tato originální a designová záležitost zajímá a pokud hledáte kvalitu, pak se můžete obrátit na jednu z mála firem, které potisky a výšivky vaší restaurace obstarávají, a to na společnost TOMIS CZ.

Kromě originality a zajímavého, nevšedního řešení vám firma TOMIS CZ nabízí i nejvyšší možnou kvalitu, s nejvyšší možnou životností a hlavně za velmi atraktivní a pro širokou veřejnost dostupné ceny.

Základ pracovního oděvu

Základem pracovního oděvu každého kuchaře je kuchařský kabát, tzv. rondon. Kuchařský kabát je vlastně kuchařskou vestou, jež je součástí pracovního oděvu všech profesionálních kuchařů. Tímto pojmem se však neoznačuje pouze kuchařský kabát, ale také součást oděvu číšníka.

Obecně řečeno jde o pokrývku horní poloviny těla, jež se obléká přes tričko. Jejím účelem je chránit pokožku před různými nebezpečnými látkami, s nimiž se pracovník kuchyně může při vykonávání běžných úkonů setkat a s nimiž se také většinou setkává. Například při takovém smažení hrozí nebezpečí popálení prskajícím olejem rozpáleným na 190 stupňů Celsia, což vám může způsobit velmi vážné popáleniny.

Výše jsme psali o klasickém bílém oblečení kuchařů. Pravdou však je, že zrovna rondon není v dnešní době hlavně bílý. Většina restaurací si totiž volí vlastí barvy, v nichž ladí všechny pracovní oděvy personálu. Na trhu je rozlišováno několik různých druhů rondonů – dvouřadové a jednořadové, s krátkým či dlouhým rukávem. Pokud byste nevěděli, dvouřadové proto, že mají dvě řady knoflíků.

Soutěžní rondony

Rondony nejsou však používané jen v kuchyních restaurací, ale také při různých gastronomických akcích, jako jsou nejrůznější reprezentativní akce či soutěže. Při takovýchto příležitostech bývají voleny rondony reprezentativní, tedy ozdobené vyznamenáními a rozličnými výšivkami se znaky soutěžních týmů či národních asociací, atd.

  • Čistě bílý rondon ze 100% bavlny a dlouhým rukávem za 380,60 Kč

  • Kuchařský kabát s dlouhým rukávem ze 100 % bavlny a s modrým lemováním rukávů

  • Rondon s krátkým rukávem, 100 % bavlna, modré lemování rukávů, cena bez DPH 320, 90 Kč

Kuchařský plášť

Plášť je tak trochu netradičním kouskem kuchařského pracovního oděvu. Působí spíše jako plášť lékařský. Tento oděv je k vidění spíše v jídelnách, kdy jej pracovníci používají u výdeje hotových jídel. Či poslouží jako pracovní oděv občasným návštěvám kuchyně.

  • Pánský plášť s dlouhým rukávem, 100 % bavlna, cena bez DPH 339,70 Kč

  • Elegantní dámský plášť s dlouhým rukávem a ze 100 % bavlny, cena bez DPH 354 Kč

Zástěry

Zástěry jsou pro většinu z nás, ať už doma nebo v zaměstnání, hlavní součástí kuchařského oděvu.

  • Bílá zástěra do pasu ze 100 % bavlny, cena bez DPH 162,70 Kč

  • Praktická pracovní zástěra s kapsičkou ze 100 % bavlny, kombinace modro-bílé a červeno-bílé, cena bez DPH 176,10 Kč

Nezapomeňte na čepici a kvalitní boty

Důležitou součástí kuchařské výbavy jsou i pokrývky hlavy, které brání padání vlasů do připravovaného jídla, a obuv, jež zajišťuje bezpečnost.

  • Jednorázová čepice s kšiltem, která ochrání výrobky před kontaminací a vlasy před ušpiněním, cena bez DPH 134,30 Kč

  • Pracovní čepice ve stylu baseballové kšiltovky, cena bez DPH 39,10 Kč

  • Kuchařská čepice za cenu 65,10 Kč (bez DPH)

  • Kuchařská obuv Tipa cenově se pohybující od 523,80 Kč bez DPH až 597,20 Kč bez DPH

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy pro elektrikáře   |   29. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky?

Prevence pracovních úrazů u elektrikářů - používáte správné pomůcky? 
V pracovním..

Číst více

Oděvy pro lesníky   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky

Poradíme vám s výběrem vhodného pracovního oděvu pro lesníky
Pokud pracujete v le..

Číst více

Oděvy pro rybáře   |   18. Prosince 2023   |  BezpečněDoPráce

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí

Nepromokavé oblečení pro rybáře - déšť vás nepřekvapí
Jste rybářem z povolání, ne..

Číst více

Oděvy   |   04. Srpna 2022   |  BezpečněDoPráce

Oděvy pro práci i pro outdoorové aktivity

Pracovní oblečení je zpravidla ušito z velmi pevných a kvalitních materiálů příjemných n..

Číst více

Oděvy   |   12. Července 2022   |  BezpečněDoPráce

Braňte se proti úpalu a úžehu v práci - pomoci může vhodný pracovní oděv

Horké počasí je nepříjemné. Zvlášť, pokud se nemůžeme schovat a pracujeme venku. Jak se ..

Číst více

Ostatní   |   10. Února 2022   |  BezpečněDoPráce

Pozor, padá! Na co nezapomínat při rizikovém kácení stromů

Běžné směrové kácení zvládne relativně dost lidí svépomocí. Na rizikové kácení a prořezá..

Číst více