Horník 21. století a jeho ochranné pracovní pomůcky

Publikováno

28. Března 2019

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Hornická profese je jedno z nejnáročnějších řemesel. Nejen, že vyžaduje dobrou fyzickou kondici, ale pracovní prostředí není úplně přívětivé. Při fárání do dolu se musejí horníci náležitě chránit před úrazem, vdechováním nebezpečného prachu, plynu a proti dalším pracovním rizikům. Ochranné pracovní oděvy a pomůcky se využívaly odnepaměti, ale jejich kvalita značně pokročila.

Nuzné fáračky v 15. století neposkytovaly velkou ochranu

Při každém sestupu do dolu – neboli fárání – se horníci převlékali do , aby si neušpinili oděv civilní, a tak je tomu dodnes. Hornický oděv se nazývá fáračky. V 15. století se v podstatě nedalo hovořit o ochranném oděvu, protože horníkovi poskytl jen minimální bezpečí při práci. Před prachem a špínou chránila hlavu látková kapuce, lněná nebo konopná košile dobře odváděla pot a bílý plášť byl zase dobře vidět v tmavých chodbách. Kolem pasu měl horník upevněnou koženou zástěru. Ta sloužila jako ochrana hýždí při sjíždění po skluzavce urychlující sestup do dolu. Při samotném rubání se zástěra otočila na přední stranu a chránila nohy před ostrými úlomky kamene.

Ve 20. století chránily horníky montérky a kanárci

Během minulého století už byli horníci chráněni o něco lépe. Stále se ale nedá hovořit o kvalitním ochranném pracovním oděvu. Fáračky tvořily především oděvy podobné klasickým montérkám – „modrákům“. Říkalo se jim také „mantly“ a byly určené jak pro práci v dolech, tak ve vlhkých pracovištích. Oblek se skládal z kalhot do pasu nebo s laclem a z blůzy. Obojí bylo opatřené zapínáním na knoflíky. Nohavice kalhot mohly být v dolní části opatřeny tkalouny, aby se daly přivázat k holeni. Látka bývala z režného materiálu a byla impregnována nebo měla našité naimpregnované nášivky. Na namáhaných místech jako jsou lokty, ramena a kolena byla látka zdvojena.

Aby byli horníci na začátku století varováni před únikem nebezpečných plynů, brávali si s sebou do šachet kanárky. Jde o velmi aktivní ptáčky, kteří stále zpívají, poletují a hopsají. Jakmile kanárek ztichl a začal se na bidýlku kymácet nebo dokonce spadl, bylo to jasné znamení, že je ve vzduchu nebezpečná koncentrace plynů. Po druhé světové válce vystřídaly kanárky moderní detekční přístroje a bezpečnost horníků se podstatně zvýšila.

S 21. stoletím přicházejí na scénu nové materiály i přístroje

Moderní doba s sebou přináší moderní materiály, které usnadňují pobyt ve vlhkých, tmavých šachtách, kde mohou teploty vystoupat až na 35 °C. Pro horníky je ideální nosit oblečení z materiálů odvádějících pot a pro jejich lepší identifikaci v těsných tunelech se využívají .

  • EVO Lite, která je oproti klasickým přilbám o 20 % lehčí. Díky otočnému kolečku se dá nastavit na každou velikost hlavy. Efektivně odolává teplotám -20 °C až +50 °C.
  • Pro ochranu očí se výborně hodí Cobra s čirým zorníkem a s těsněním. Nabízí dokonalý 180° panoramatický výhled a chrání oči před prachem a odletujícími úlomky. Brýle lze doplnit o pěnové těsnění, které ještě zvýší jejich účinnost.
  • Pracovní tričko s krátkým rukávem Teesta vyrobené ze 100% bavlny velmi dobře saje pot. Hodí se do vlhkých prostor s vysokými teplotami.
  • Svrchní ochranu poskytne bunda Stanmore s reflexními prvky. Její pohodlný střih a vysoká odolnost nabízí dokonalou ochranu před odřením i ušpiněním. Nastavitelné manžety rukávů a polohovací spodní lem umožňují přizpůsobit bundu přesně podle potřeb každého horníka.
  • Pracovní bundu skvěle doplní kalhoty Stanmore, které na první pohled nepřipomínají montérky. Podle toho, co je komu pohodlné, lze zvolit kalhoty do pasu nebo s laclem. 100% bavlna a komfortní střih zajišťují pohodlí a vysokou odolnost. Reflexní doplňky, zesílená dvojitá kolena s možností vložení nákoleníku, odolné kovové zipy a druky, poutko na kladivo a další poutka na nářadí ještě zvyšují jejich praktičnost.
  • Aby byly před padajícím kamením nebo při práci se stroji dobře chráněny i ruce, může horník obléknout Atthis ze směsi bavlny a polyesteru. Na dlani mají antivibrační polštářky, které pohlcují vibrace od strojů a chrání tak klouby ruky.
  • Ani noha by neměla v dolech trpět. Proto se hodí vysoká holeňová Raven XT S3 s kovovou tužinkou a stélkou odolnou propíchnutí. Proti okopu je obuv chráněna podešví z dvouhustotního PU. Kožený materiál zase chrání před vlhkem.
  • Před vdechováním nebezpečného prachu a aerosolů na bázi vody a oleje se lze chránit použitím 3M 8812 FFP1.

Ochranné pracovní oděvy pro horníky musí být bavlněné. U umělých materiálů hrozí vznik statické elektřiny, která by mohla zažehnout jiskru a problém by byl na světě.

Pokud by už k problému (výbuchu a závalu) došlo, má u sebe horník samozáchrannou krabičku s dýchacím přístrojem, který mu umožňuje dýchání minimálně na 50 minut.

K tomu, aby byli horníci v bezpečí se v dolech starají i moderní přístroje. Speciální čidla snímající jak samotné horníky, tak jejich lampy, optické kabely pro sledování pohybu horníků nebo neustálý monitoring v dispečinku na povrchu zajišťují stálý přehled o tom, kdo se kde pohybuje. Koncentraci plynů hlídají další čidla a snižuje ji i vápenec rozsypaný ve štolách.

Oděvy pro horníky i pro ostatní profese

Chránit se při práci potřebují nejen horníci, ale i zaměstnanci z dalších profesí. Pro všechny je tu obchod TOMIS CZ nabízející pracovní oděvy a další osobní ochranné pracovní prostředky. Na e-shopu nebo v příbramské prodejně si vybere každý.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Oděvy   |   12. Července 2022   |  BezpečněDoPráce

Braňte se proti úpalu a úžehu v práci - pomoci může vhodný pracovní oděv

Horké počasí je nepříjemné. Zvlášť, pokud se nemůžeme schovat a pracujeme venku. Jak se ..

Číst více

Obory   |   09. Května 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete ve výškách – máte správné pracovní pomůcky?

Práce ve výškách není pro bábovky. Školení už máte za sebou a teď stačí vybrat ty správn..

Číst více

Obory   |   08. Března 2022   |  BezpečněDoPráce

Pracujete v úklidových službách? Nezapomeňte se chránit pomocí ochranných pomůcek

Přestože se to na první pohled nemusí zdát, během uklízení vám reálně hrozí hned několik..

Číst více

Oděvy   |   30. Dubna 2020   |  BezpečněDoPráce

ESD oděvy vám poskytnou účinnou ochranu před elektrostatickými výboji

Řada profesí vyžaduje speciální ochranné pracovní oděvy. Jednou z kategorií tohoto obleč..

Číst více

Oděvy   |   29. Října 2018   |  BezpečněDoPráce

Jak správně udržovat pracovní oděvy: naučte se číst symboly

Součástí péče o oblečení nezřídka bývá rovněž údržba pracovní uniformy. I pracovní oděv ..

Číst více

Obory   |   30. Dubna 2018   |  BezpečněDoPráce

Jak vybrat pracovní overal, aby vás spolehlivě ochránil před kapalinami i plyny?

Pracovní overal, ochranný oblek nebo kombinéza. Ať už jí říkáte jakkoliv, úkolem této os..

Číst více