Ochranné rukavice pro všechny práce – rozdělení

Publikováno

21. Srpna 2015

Čas čtení

5- 6 minut

Sdílet:

Pracujete na stavbě, ve výrobě nebo třeba rádi zahrádkaříte? Všechny tyto práce, a mnohé další, vyžadují kvalitní ochranu namáhaných rukou. Pokud si vyberete odpovídající ochranné rukavice, nemusíte se bát odření, pořezání, pohmoždění, popálení nebo poleptání. Vaše ruce budou dokonale chráněné.

Materiál je základ

Při výběru rukavic, které zajistí efektivní ochranu Vašich rukou, je rozhodujícím kritériem materiál, ze kterého jsou rukavice vyrobené. Často se kombinuje textil a kůže. Toto spojení je nejužívanějším u rukavic, se kterými děláte běžné práce, ať už doma nebo v zaměstnání.

Nabízí se také rukavice máčené v nitrilu. Ty jsou také všestranné, jejich využití je například pro montáž nebo obecně pro manipulaci. Nitril je totiž odolný proti propíchnutí, oděru a protržení. Zároveň chrání proti bázím a olejům.

Pokud přicházíte do styku s biologickým materiálem, používejte latexové rukavice, jsou tou nejlepší ochranou pro Vaše ruce. Proti chemickým látkám jsou nejvhodnější máčené rukavice v PVC.

Rozdělení rukavic dle materiálu

Na trhu je rozmanitá nabídka ochranných rukavic, vybrat z nich ty pravé pro Vaše potřeby může být nelehkým úkolem. S naším podrobným průvodcem to už ale bude jednodušší. Jaká je tedy současná nabídka na trhu ochranných rukavic? Vybrat si můžete:

  • Kombinované rukavice – Jsou vhodné pro běžné pracovní činnosti. Ochrání Vaše ruce před ušpiněním a odřením. Jedná se nejčastěji o rukavice ze dvou nebo více materiálů, oblíbená je kombinace látky a kůže. Dlaňová část bývá vyrobena z tzv. štípané nebo nábytkové kůže a svrchní část včetně manžety je textilní. Některé rukavice mají i na svrchní části kůži. Napomáhají pak ochraně prstů a kloubů.

  • Zimní pracovní rukavice – Jejich účel je jasný, ochránit ruce před chladem. Jsou vhodné nejen pro práci v zimě, využijí je i pracovníci v potravinářství, kteří pracují v chladném prostředí. Zateplené rukavice jsou kombinované, celokožené, z flísu nebo máčené ze šitého bavlněného úpletu. Často jsou vybavené vyjímatelnou podšívkou z umělé kožešiny.

  • Kožené a celokožené pracovní rukavice – Slouží všude tam, kde hrozí mechanické nebo tepelné riziko. Nejčastěji jsou používány ve stavebnictví, kovovýrobě, těžkém průmyslu, dopravě, při sváření i ve skladech. U těchto ochranných rukavic jsou již jasně stanovené normy, které musí splňovat. Tento údaj najdete na štítku nebo na potisku rukavic. Vyrábějí se ze štípané vepřovice, šedé hovězí štípenky, lícové nábytkové hověziny nebo lícové kozinky. Řadíme sem i kožené svářecí rukavice s krytými švy a bavlněnou podšívkou, ovšem opět s nutným certifikátem pro svářečské práce.

  • Textilní a pletené pracovní rukavice – Tyto rukavice najdou své uplatnění v lehkém průmyslu, jemném strojírenství a ve skladech. Oblíbené jsou ale i pro domácí použití na zahradě nebo v dílně. Jsou určeny pro manipulaci s předměty. Obvykle jsou bezešvé nebo šité z úpletu, ten může být jemný nebo hrubý. Vyrábějí se z několika různých materiálů. Může to být bělená bavlna, nylon, kasilon nebo i kombinace nylonu s bavlnou. Bavlněná tkanina a froté se používají pro výrobu textilních pracovních rukavic. Řadíme sem i palcové textilní rukavice, které jsou ušité z hrubého bavlněného plátna. Tyto rukavice mají trojitou vrstvu v dlani.

  • Jednorázové rukavice – Tyto rukavice najdou uplatnění tam, kde víte, že hrozí ušpinění rukou. Ať už musíte vyprat štětec od barvy, nalít benzín do sekačky nebo natřít plot, při těchto a mnoha dalších činnostech Vám budou jednorázové pracovní rukavice vítaným pomocníkem. Dále je využijete i při zavařování nebo nakládání masa, stejně tak se hodí pro domácí barvení vlasů. Vyrábějí se obvykle z latexu, vinylu, nitrilu nebo z tenké polyetylenové fólie.

  • Chemické rukavice – Nabízejí chemickou odolnost. Jsou vyrobené z úpletu, který byl máčen v nitrilu, latexu, polyuretanu nebo PVC. Mohou být i bez textilního podkladu s různou úpravou vnitřního povrchu. Oceníte je při natírání, mytí nádobí, úklidu toalety nebo koupelny. Ochrání Vás zejména proti chemickým a mechanickým rizikům. Jejich předností je zachování vynikajících úchopových vlastností a odolnost vůči protržení.

  • Máčené a povrstvené rukavice - úpletové pracovní rukavice. Materiál pro jejich výrobu byl máčen v latexu, případně na ně byl latex nanesen jen částečně. Této úpravě se říká povrstvení. Kromě latexu mohou být vylepšené i polyuretanem, nitrilem nebo PVC. Jsou absolutně odolné vůči mechanickým rizikům při zachování skvělých úchopových vlastností. Nemusíte mít obavy, že by Vám pracovní nástroje kvůli rukavicím vypadávaly z rukou. Ruce se v rukavicích nepotí a ani nepociťujete horko, jaké jistě znáte z gumových rukavic.

  • Tepelně odolné rukavice – tyto rukavice jsou speciálně vyrobené pro práci, kde je nutná tepelná odolnost. Není důležité, zda je to chlad či horko. Jejich využití je ve slévárenství, strojírenství, kovovýrobě, sklářství a také v mrazírnách. Nejčastěji jsou upletené z teplovzdorných materiálů (příkladem je kevlar nebo nomex), případně se šijí z materiálu Aramid. Jejich povrch může být vylepšen hliníkem proti vyšší ochraně před sálavým teplem. Při výběru nezapomeňte na striktní odlišení konkrétní odolnosti rukavic. Může to být odolnost vůči sálavému teplu, kontaktnímu teplu po určitou dobu nebo vůči postřiku taveninou.

  • Dielektrické rukavice – chrání ruce a potažmo i zdraví a život všech, kdo pracují v blízkosti vysokého elektrického napětí. Jsou vyrobené z tlustého latexu a dosahují délky do poloviny předloktí.

  • Bez textilního podkladu – klasické celogumové rukavice, nemají textilní podklad. Materiálem pro jejich výrobu může být kaučuk, nitril, neopren nebo latex.

  • Kovové pracovní rukavice – Všichni, kdo pracují s noži nebo s podobnými ostrými nástroji, ocení kovové pracovní rukavice. Jsou vyrobené z vysoce odolných nerezových kroužků a chrání prsty a ruce před vážnými úrazy. V potravinářství jsou oblíbené pětiprsté pracovní kovové rukavice. Rukavice kovové protipořezové jsou na obě ruce, s textilním stahovacím řemínkem a pro použití na opačnou ruku se otočí naruby. V nabídce jsou obvykle různé velikosti chrániče předloktí, vybrat si ale můžete i rukavice bez chrániče.

  • Neprořezné rukavice – nabízejí se v několika variantách – pletené, máčené, vrstvené, kožené a kevlarové. Slouží pro ochranu rukou při manipulaci s ostrými předměty. Rovněž je možnost ochrany předloktí díky prodloužené manžetě.

  • Kevlar rukavice – Všude tam, kde se manipuluje s ostrými předměty nebo hranami, nacházejí své uplatnění pracovní kevlarové rukavice. Vhodné jsou do sklářství, do leteckého průmyslu, do průmyslové a automobilové výroby nebo do stavebnictví.

  • Dětské pracovní rukavice – pokud máte doma malé pomocníky, můžete si vybrat z nabídky dětských pracovních rukavic.

Rukavice podle norem

Protože pracovní rukavice chrání Vaše zdraví a měly by zabránit zbytečným úrazům, spadají pod skupiny osobních ochranných pracovních pomůcek. Jako takové musí splňovat přísné normy. Ochranné rukavice pro profesionální použití se dělí do tří kategorií, které se označují římským číslicemi I. až III. První kategorie zahrnuje jednoduché konstrukce, primárně určené proti nízkým a snadno rozpoznatelným rizikům. Oproti tomu je třetí kategorie nejvíce přísná. Má sloužit k ochraně proti obtížně rozpoznatelným rizikům, které hrozí vážným a nevratným poškozením zdraví, případně mohou způsobit smrt. Na domácí práci v dílně nebo na zahradě můžete bez jakýchkoli omezení využít kategorii I. Výjimkou jsou pouze specifické činnosti, ke kterým patří svařování, pájení nebo práce s agresivními chemikáliemi. Tam už se vždy řiďte bezpečnostními pokyny výrobce.

Pokud pracujete v některé z výše jmenovaných oblastí výroby a průmyslu, jistě Vás zaměstnavatel vybavil kvalitními osobními ochrannými pracovními pomůckami. Používejte proto ochranné rukavice vždy, když to povaha Vaší práce vyžaduje.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   10. Února 2022   |  BezpečněDoPráce

Pozor, padá! Na co nezapomínat při rizikovém kácení stromů

Běžné směrové kácení zvládne relativně dost lidí svépomocí. Na rizikové kácení a prořezá..

Číst více

Rukavice   |   09. Července 2021   |  BezpečněDoPráce

Pracovní rukavice jsou dobrým pomocníkem při práci. Které vybrat pro váš typ činnosti?

Při práci se můžeme setkat s řadou pracovních rizik, které mohou vést ke zranění rukou. ..

Číst více

Rukavice   |   07. Ledna 2021   |  BezpečněDoPráce

Čím vynikají rukavice s úpravou Sanitized® a Oeko-Tex®?

Bezpečnost práce by měla být založená nejen na striktním dodržování pravidel, ale také n..

Číst více

Rukavice   |   30. Června 2020   |  BezpečněDoPráce

Pracovní rukavice s ochranou před viry a mikroorganismy

Sháníte kvalitní, odolné a praktické pracovní rukavice, které by vás ochránily i před ne..

Číst více

Rukavice   |   30. Března 2018   |  BezpečněDoPráce

Výběr pracovních rukavic – normy a druhy

V mnoha oborech jsou nedílnou součástí pracovního vybavení různé ochranné pracovní pomůc..

Číst více

Rukavice   |   25. Února 2016   |  BezpečněDoPráce

Na zahradu v pracovních rukavicích - poradíme v jakých

Jaro se blíží a mnozí z nás se už nemohou dočkat, až zaboří své ruce do hlíny a začnou s..

Číst více