Na zahradu v pracovních rukavicích - poradíme v jakých

Publikováno

25. Února 2016

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Jaro se blíží a mnozí z nás se už nemohou dočkat, až zaboří své ruce do hlíny a začnou s pěstěním své zahrádky, nebo se alespoň pustí do nejrůznějších prací okolo domu. Profesionální zahradníci, sadaři vinaři atd. vědí, že se při své práci neobejdou bez pracovních rukavic. To stejné by mělo platit i pro amatérské pěstitele, majitele zahrádek a všechny další -- ať již při obdělávání půdy, sázení, vysazování, plení, stříhání keřů, ořezávání stromů, pěstění travnatých ploch či jakékoliv jiné podobné práci.

Nejde při tom zdaleka jen o zachování pěstěného vzhledu rukou, ale především o to, jak se vyhnout zdravotním potížím, které mohou nastat buď v podobě úrazů rukou – větších či drobných, ale i ekzémů a dalších nepříjemností, protože, ruku na srdce, chemie, nečistota nebo nebezpečí úrazu nás dnes ohrožuje všude, i na našich vlastních zahrádkách, dvorcích nebo sklenících. Práce na zahradě, na poli, vinici či v lese, ať už v kteroukoli roční dobu, si prostě vyžaduje dokonalou ochranu rukou. Namísto dlouhodobého léčení vyrážky na rukou nebo poranění je lepší pořídit si vhodné .

Pokud máte doma jen jedny gumové rukavice na všechno, je třeba se vážně zamyslet. Dnes už si každý totiž může vybrat rukavice přesně podle účelu, na který je hodlá používat. Nejlepším řešením je investovat do nových, a to přesně na míru svých potřeb. Staré a nekvalitní pracovní rukavice totiž naopak mohou způsobit to, čemu se chceme vyhnout. V rukavicích určených pro daný účel se však ruce budou cítit dobře, nebudou strádat a nakonec budou i dobře vypadat!

Přínosem je specializace

Každý profesionál ví, že do rukavic se vyplatí investovat. Nákup kvalitních zahradních rukavic z přírodních materiálů je pro většinu z nich dnes už samozřejmostí. Zahradní rukavice se často vyrábějí z kůže, existují ale i zahradní rukavice z bavlny. Ani jeden druh přitom nestojí nijak moc peněz.

Při nákupu je třeba se jen poptat, na co je která rukavice dělaná, nebo prodavačům sdělit, pro jaký účel je potřebujeme. Výrobci totiž už dnes mezi různými zahradními činnostmi rozlišují a jim také přizpůsobují materiál pracovních rukavic. Bavlněné nebo polyamidové rukavice jsou dobré především pro okopávání a plení, na práci s růžemi nejvíce oceníte bavlněné rukavice máčené v latexu či kaučuku, které jak ruce, tak i samotné rukavice ochrání před poškozením ostny nebo trny.

Výběr je skutečně velký – vedle nejjednodušších rukavic na jedno použití a dalších gumových nebo z nylonového úpletu, jsou to rukavice nitrilové, které chrání před ostrými předměty a chemikáliemi, rukavice textilní, kožené nebo z nejrůznějších a různě kombinovaných materiálů, např. textilu a kůže, jako třeba rukavice z kozinky s fleecovou podšívkou, rukavice z textilu s nánosem pružné gumy, rukavice s různými druhy podšívky, rukavice se zvýšenou odolností -- nejrůzněji vyztužené nebo částečně máčené v polyuretanu, rukavice chránící ruce před vlhkostí, rukavice chránící před mechanickým a chemickým poškozením, rukavice zateplené atd., až po vysoce sofistikované a komfortní rukavice – například úpletové ze směsi nylon/lycra, kde dlaň a prsty jsou máčené v polyuretanu a nitrilu, což zabezpečuje pevný úchop a zároveň umožňuje precizní práci. Zkrátka pracovní rukavice nejsou jen jednoho druhu, ale trh nabízí opravdu nepřeberné množství, navíc přizpůsobených pro určitou konkrétní činnost. Jejich kvalitě odpovídá samozřejmě i poměrně velké cenové rozpětí.

Pár tipů na rukavice na zahradu

  • rukavice GLADIATOR - Šitý bavlněný úplet, dlaň a prsty máčené v kaučuku, protiskluzná úprava, náplet na zápěstí, cena 100,- Kč.

  • celokožené, pětiprsté, antivibrační rukavice, hřbet i dlaň z pevné lícové usně, cena 185,- Kč. Tyto rukavice ocení především pěstitelé ovocných stromků a vinaři, kožené rukavice opatřené antivibrační pěnovou destičku potom pracovníci s elektrickými stroji, s motorovou pilou nebo křovinořezem.

  • MACAW - Třívrstvé palcové rukavice, obouruké, materiál Aramid 600g/m2, ochrana před kontaktním teplem do 350°C, krátkodobě maximálně 500°C, cena 315,- Kč. Tyto rukavice oceníte například při grilování.

  • rukavice UNIVERSAL - Šitý bavlněný úplet máčený v PVC s nitrilem, ochrana proti mechanickému a chemickému riziku, různé velikosti, cena od 95-, Kč. Tyto rukavice oceníte při aplikování chemických postřiků apod.

  • rukavice PELICAN BLUE WINTER - Zateplené rukavice šité z jemné lícové kozinky v dlani, modré bavlněné tkaniny na hřbetu a s manžetou na suchý zip, cena 115,- Kč. Tyto rukavice využijete v zimě například při odklízení sněhu, otřepávání nánosů těžkého sněhu z malých keříků nebo při ořezávání větví do vázy, či při štípání dřeva do krbu. Pořiďte si zimní zahradní rukavice. Výrobci totiž mysleli i na minusové teploty!

  • rukavice OTUS - rukavice šité z kvalitní umělé kůže v dlani a na prstech pro ochranu před vlhkostí, nylon a Spandex na hřbetu, s podšívkou z polyesterového microfleecu, zateplením Thinsulate (100g/m2) a zesílením mezi palcem a ukazováčkem, cena 266,- Kč. Tyto rukavice využijete stejně jako předchozí model v zimním období.

  • neprořezné pracovní rukavice CROPPER z modifikovaného skleněného vlákna, Spandexu a nylonu, s odolností proti prořezu tř. 5. Cena okolo 150,- Kč.

  • pletené bezešvé rukavice CROPER DOTS z modifikovaného skleněného vlákna, Spandexu a nylonu, s PVC terčíky v dlani a na prstech a odolností proti prořezu tř. 5. Cena okolo 150,- Kč.

  • Bezešvé pletené rukavice HexArmor ze syntetického materiálu, polomáčené v nitrilu, s patentovanou vložkou proti propíchnutí a prořezu v dlani a na prstech. Tyto rukavice lze prát. Cena okolo 700,- Kč.

Zahradnické pracovní rukavice můžete zakoupit na www.tomiscz.cz.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky z oboru ochranné pracovní oděvy a bezpečnost v práci.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   10. Února 2022   |  BezpečněDoPráce

Pozor, padá! Na co nezapomínat při rizikovém kácení stromů

Běžné směrové kácení zvládne relativně dost lidí svépomocí. Na rizikové kácení a prořezá..

Číst více

Rukavice   |   09. Července 2021   |  BezpečněDoPráce

Pracovní rukavice jsou dobrým pomocníkem při práci. Které vybrat pro váš typ činnosti?

Při práci se můžeme setkat s řadou pracovních rizik, které mohou vést ke zranění rukou. ..

Číst více

Rukavice   |   07. Ledna 2021   |  BezpečněDoPráce

Čím vynikají rukavice s úpravou Sanitized® a Oeko-Tex®?

Bezpečnost práce by měla být založená nejen na striktním dodržování pravidel, ale také n..

Číst více

Rukavice   |   30. Června 2020   |  BezpečněDoPráce

Pracovní rukavice s ochranou před viry a mikroorganismy

Sháníte kvalitní, odolné a praktické pracovní rukavice, které by vás ochránily i před ne..

Číst více

Rukavice   |   30. Března 2018   |  BezpečněDoPráce

Výběr pracovních rukavic – normy a druhy

V mnoha oborech jsou nedílnou součástí pracovního vybavení různé ochranné pracovní pomůc..

Číst více

Rukavice   |   21. Srpna 2015   |  BezpečněDoPráce

Ochranné rukavice pro všechny práce – rozdělení

Pracujete na stavbě, ve výrobě nebo třeba rádi zahrádkaříte? Všechny tyto práce, a mnohé..

Číst více